korterid
Kui annate korteri üürile, olge valmis seal oleva tehnika ja mööbli rikkumiseks, sest on ju teada, et inimesi on igasuguseid. Sisustuse taastamine ja remont võib maksma minna kena ümmarguse summa – on tulnud ette juhtumeid, kus lausa tubadevahelised vaheseinad on maha lõhutud. Sageli on vara rikkumine seotud laste mängude käigus purunenud mööbli, sanitaartehnika rikete ning akna- ja uksemehhanismide riketega. Sellistes olukordades ei kiirusta üürnikud tekitatud kahju hüvitama, vaid pigem püüavad üürilepingut rikkudes kiiresti jalga lasta.

Mida teha, kui üürnik on vara rikkunud?

Sellisel juhul on tähtis meeles pidada, et vara hüvitamist on teil põhjust loota ainult juhul, kui sõlmitud on ametlik üürileping. Muudel juhtudel on vaja süütõendeid.

Veel üks võimalus on, et üürnik tunnistab kahju tekitamise fakti ja on valmis kahjud hüvitama. Te peate kahjusid ratsionaalselt hindama ja temaga hüvitise suuruses kokku leppima. See on võimalik, kui teil on üürnikuga head suhted. Siis saate üles näidata diplomaatiat, probleemi teravat konflikti tekitamata kiiresti lahendada ning teha kvaliteetne korteri remont üürniku kulul.

Kuidas tõestada, et vara on rikutud?

Kompensatsiooni saamiseks tuleb teil kindlaks teha seadmete, mööbli, kodumasinate jms kahjustamise fakt ja tõendada üürniku süüd. Ametliku lepingu puudumisel saate seda teha järgmistel viisidel:

  • Videosalvestis – soovitame ülevaatuse kaameraga, sest kohtuprotsessis on videomaterjalid ümberlükkamatu tõendusmaterjal.
  • Vara kahjustamise akt – juures peavad viibima tunnistajad, samuti tuleb fikseerida kogu teave: ülevaatuse koht ja aeg, üürniku ja juuresviibijate isikuandmed, identifitseerida tuleb kahjustatud esemete iseärasused (sealhulgas seerianumbrid) ning kirjeldage kahju ja selle võimalikke põhjusi (kinnitavad eksperdid).

Elamispinna üleandmise-vastuvõtuakt allkirjastatakse enne üüriperioodi algust. See on teie omandi seisukorra kajastus korteri üleandmise hetkel ja tõend muutustest üüriperioodi lõpus.

Kes peab maksma?

Ekspertiisitasu maksab kostja. Kohtus on see eraldi (või automaatne) punkt ja hind lisatakse hüvitise summale. Seega kuulub hüvitamisele mitte ainult võõrale varale tekitatud kahju, vaid ka kohtukulud.

Kaugeltki kõik inimesed ei taha konflikti minna. Mõni on valmis viga tunnistama ja selle kinni maksma. Sellises olukorras võib hakkama saada kohtusse minemata ja ekspertiis tellitakse sõltuvalt asjaoludest (või ei lähe ka seda vaja).

Mis asjaoludel tohib üürniku korterist välja tõsta?

Toome teile tutvumiseks ära loetelu olukordadest, mis võimaldavad üürilepingu ennetähtaegselt lõpetada:

  1. üürnik kahjustas üürileandja omandit;
  2. üürnik jättis üüri kaks või rohkem korda õigeaegselt maksmata;
  3. kui lepingu tingimustes on kirjas, et üürnik kohustub remonti tegema, aga ta keeldub sellest;
  4. tuvastatud on erinevaid üürilepingu tingimuste rikkumisi.

Isegi kui kahju tekitamine võõrale varale on fikseeritud, saab üürniku välja tõsta mõistliku aja jooksul ja peale kirjalikku hoiatust. Erinevate ebameeldivuste vältimiseks soovitame pöörduda kinnisvarabüroo poole. Spetsialistid aitavad teil leida usaldusväärseid üürnikke.

Kuidas olukorra kordumist ära hoida?

Üürileandja ja üürniku omavahelised suhted peavad põhinema usaldusel ja teatud kriteeriumite järgimisel ning on olulised edukaks koostööks. Soovitame tähelepanu pöörata järgmistele punktidele, mille järgimise korral ei põhjusta korteri üürile andmine teile meelehärmi selles olevate esemete rikkumise tõttu.

  • Valige üürnikku hoolikalt – teil on õigus küsida tema kuu sissetulekut, et olla täiesti veendunud õigeaegsetes maksetes. Samuti peab üürnik esitama oma isikutunnistuse. Kontrollige registreerimisaadressi ja kontoväljavõtet. Uurige üürniku tulevikuplaane ja tundke huvi, kui kauaks tal on kavas elamispinda üürida.
  • Mööbli ja tehnika kasutamise reeglid – neid peab üürnik tingimusteta järgima. Üüritingimused ja vastutus on kirjas lepingus. Samuti koostatakse tehnika ja mööbli ja tehnika üleandmise-vastuvõtuakt koos nende hetkeseisukorra üksikasjaliku kirjeldusega. Üürileandjal on õigus küsida tagatisraha, mis tagastatakse üüriperioodi lõppedes või jääb korteriomanikule kahjustatud vara parandamiseks.
  • Varasemate üürileandjate kommentaarid üürniku kohta – sugulased ja sõbrad on ideaalsed üürnikukandidaadid, kuna olete ju neid juba kaua aega tundnud ja saate neid usaldada. Võõraste kohta on aga soovitav uurida rohkem teavet, selgitada välja põhjus, miks nad eelmisest üürikorterist välja kolisid, võtta ühendust eelmise üürileandjaga ja tutvuda nende mainega. Nii vähendate märkimisväärselt ohtu sattuda pahatahtlike üürnike otsa.

Enne eluaseme välja üürimist otsustage nõuded üürnikule: lastega või lasteta abielupaar, kas üürnikul võivad olla lemmikloomad, kas olete valmis korteri üürile andma ka üliõpilasele või üksikule mehele/naisele. Pange oma tingimused lepingusse kirja, arutage üürnikuga läbi seadmete ja mööbli kasutamise reeglid, kõik tundlikud maksmisega seotud küsimused jne.